Kosten en betaalbaarheid
Huurders
Woningcorporatie Woonplus regelt en betaalt het aardgasvrij maken van de woningen van haar huurders. Woonplus combineert de werkzaamheden voor aardgasvrij met noodzakelijk onderhoud en verbeteringen. Soms gaat dit gepaard met een huurverhoging. Huurt u van een particuliere eigenaar? Neem dan contact op met de eigenaar of beheerder voor informatie over het aardgasvrij maken en verduurzamen van de woning.
Eigenaren
De ‘kale’ kosten voor het aansluiten op het warmtenet (inclusief plaatsing van de warmte-afleverset) bedragen € 2.900 per woning bij een individuele aansluiting of € 1.900 bij een collectieve aansluiting. Hiernaast zijn er kosten om de woning aansluitgereed te maken (o.a. het aanleggen van leidingen) en kosten voor elektrisch koken (inductiekookplaat, perilex stekker, aanpassing meterkast). Het aardgasvrij maken gebeurt vaak in combinatie met verduurzaming en onderhoud. De kosten hiervan hangen af van de energiebesparende maatregelen en het onderhoud dat gedaan wordt.
Tegenover de kosten staan subsidies en besparingen. Voor verduurzaming zijn subsidies beschikbaar zoals de ISDE-subsidie (rijtjeswoningen) en de SVEE-subsidie (VvE’s). In de energieadviezen en de uitwerkingen worden mogelijke besparingen door isolatie meegenomen – met een slag om de arm, omdat dit natuurlijk ook afhangt van het persoonlijke energieverbruik.
Om de aanpassingen te kunnen financieren zijn er regelingen zoals de Stimuleringslening en de Energiebespaarlening. De Stimuleringslening is een lagerentelening via de gemeente voor het aardgasvrij maken van de woning of VvE. De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening via het Warmtefonds waarmee eigenaren energiebesparende maatregelen kunnen financieren.
Voor eigenaren in een VvE loopt de financiering van de collectieve voorzieningen via de VvE. De VvE maakt de kosten, sluit de leningen af en vraagt de subsidies aan. De eigenaren (VvE-leden) betalen via hun maandelijkse VvE-bijdrage voor de energiebesparende maatregelen en het aardgasvrij maken van de woningen en het gebouw.
Warmtetarieven
Voor warmte bepaalt de overheidsorganisatie Autoriteit Consument en Markt (ACM) elk jaar de maximum tarieven die energieleveranciers mogen vragen. Hierbij hanteert de ACM het ‘Niet meer dan anders’-principe tot het moment dat de nieuwe warmtenet in werking is.
(Ont)Koppeling warmte- en gasprijs
Energiebelasting is een van de instrumenten voor de Rijksoverheid om duurzamere warmteopties te stimuleren. Hiervoor verhoogt het kabinet de energiebelasting voor aardgas en verlaagt het de energiebelasting voor elektriciteit. In de huidige wetgeving is de warmteprijs echter nog gekoppeld aan de gasprijs. "Dit roept bij verbruikers van een warmtenet een gevoel van onrecht op", schrijft de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in de kamerbrief van 1 november 2021. In de nieuwe Warmtewet (vanaf 2028), de Wet Collectieve warmtevoorziening (WCv), zal deze koppeling naar verwachting losgelaten worden.
CO2-heffing
Een van de andere instrumenten in het Klimaatplan 2021-2030 van de Rijksoverheid om duurzamere alternatieven voor aardgas te stimuleren, is de CO2-heffing. Deze gaat mogelijk ook toegepast worden voor woningen nu de Europese commissie in haar ‘Fit for 55’-pakket heeft aangekondigd een CO2-heffing te overwegen voor de gebouwde omgeving.
Waarde van de woning
Stijgt de waarde van de woning omdat hij aardgasvrij klaar is voor de toekomst? Of daalt de waarde van de woning omdat hij leveranciergebonden is voor warmte? Daarover is nog geen onafhankelijk onderzoek beschikbaar. Onderzoek van de Universiteiten Tilburg en Maastricht legt wel een verband tussen de waarde van de woning en de energielabel. Het onderzoek laat zien dat woningen met een rood (F en G) label met een prijskorting worden verkocht.
Keuze warmteleverancier
Elke leverancier kan stroom of aardgas leveren via de (distributie-) netwerken van Stedin. Daardoor kunt u voor deze energie wisselen van leverancier. Voor warmte werkt dat anders. De leverancier, in dit geval Eneco, legt zelf het warmtenetwerk aan en is ook de eigenaar. Bij warmtenetten kun je als klant daarom niet een andere warmteleverancier kiezen. Dit is ook de reden dat de Warmtewet en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) warmteklanten (met een verbruik tot 100 kW) beschermen.