Wat kan ik al zelf, en wie helpt

De website 'Iedereen doet wat' van de Rijksoverheid geeft ook tips over hoe iedereen kan besparen op zijn of haar manier.

Wat kan ik als huurder al doen?
Als u een huis huurt, kunt u niet zonder toestemming van uw verhuurder ingrijpende maatregelen nemen zoals isoleren of zonnepanelen plaatsen. U kunt hierover wel met uw verhuurder in gesprek gaan. En u kunt wel zelf tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen of dubbelglasfolie plaatsen om nu al gas en elektriciteit te besparen. U kunt dit jaar ook korting krijgen op energiebesparende producten en diensten. Wilt u nu al bijdragen aan schonere lucht? Dan kunt u ook kiezen voor groene stroom. Uw verhuurder voert te zijner tijd de werkzaamheden uit voor het aardgas vrij maken. 

Wat kan ik als eigenaar al doen?
U kunt uw woning isoleren en de aanschaf van zonnepanelen overwegen. Daarnaast kunnen tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen of dubbelglasfolie ook helpen om nu al gas/elektra te besparen. Dit jaar kunt u deze producten met korting bestellen. Als u gaat verbouwen vergeet dan niet dat uw huis in de toekomst mogelijk geen aardgasaansluiting meer heeft. Houd hier rekening mee, zodat uw woning mee kan met de veranderingen. Laat u adviseren door een energieadviseur als u gaat verbouwen. Als u plannen heeft om uw keuken te verbouwen kies dan voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan vaak de beste oplossing. Koop in het vervolg alleen nog maar pannen die ook geschikt zijn voor elektrisch koken.
Of er te zijner tijd veel moet gebeuren in uw pand is hangt af van de huidige staat en uw wensen. Soms zijn er grote renovaties nodig, maar dat is niet overal noodzakelijk. Neem bij vragen of voor advies contact op met het Servicepunt Woningverbetering of de WoonWijzerWinkel.

Wat kan ik als bedrijf al doen?
Het is voor bedrijven aan te raden om nu al duurzame investeringen te doen of te overwegen. Soms kunnen bedrijven bijvoorbeeld restwarmte uitwisselen. Ook kunnen bedrijven hun restwarmte beschikbaar stellen voor het nieuwe warmtenet. Tot slot kunnen ze hun daken beschikbaar stellen voor zonnepanelen - voor zichzelf of voor andere Schiedammers.

Mijn cv-ketel gaat kapot. Wat doe ik nu?
Als uw cv-ketel aan vervanging toe is, dan is dat een goed moment om voor een duurzaam alternatief te kiezen. U bent dan voorbereid op de toekomst. Als u de keuze naar een duurzaam alternatief nog niet kan maken, dan kunt u ook kiezen om tijdelijk een cv-ketel te leasen. Vraag het Servicepunt Woningverbetering om advies. Bel of kom langs.

Ik wil een nieuw fornuis kopen. Kan ik dan al het beste een elektrisch fornuis kopen?
Als u er zeker van wilt zijn dat uw fornuis nog lang mee kan is het verstandig om een elektrisch- óf inductie fornuis te kopen. Dit is namelijk het beste alternatief ten opzichte van koken op aardgas. Inductie werkt ook op elektriciteit. Om die elektriciteit veilig naar uw keuken te brengen zijn meestal extra groepen nodig in de meterkast. Een elektricien kan daarvoor zorgen. Bent u woningeigenaar en 50 jaar of ouder? Dan kunt u in aanmerking komen voor de stimuleringspremie ‘Lang zult u wonen’. Vraag bij het www.servicepuntwoningverbetering.nl naar de voorwaarden.

Ik heb net een nieuw gasfornuis laten plaatsen, daar wil ik minstens 15 jaar mee doen. Wat gebeurt er als we eerder aardgasvrij gaan?
Wanneer wijken aardgasvrij worden verschilt per wijk. In 2021 maakt de gemeente samen met de regio een warmtekaart waarin per wijk wordt aangegeven wanneer en hoe deze aardgasvrij kan worden. Als u een nieuwe woning gaat kopen, of een nieuwe keuken, gaat verbouwen of een nieuwe cv-ketel nodig heeft, adviseren wij om te gaan praten met het Servicepunt Woningverbetering. Gebruik deze natuurlijke momenten om uw huis aardgasvrij(er) te maken. U kunt bijvoorbeeld bij een nieuwe keuken overstappen op inductie of elektrisch koken. Daarmee is uw keuken klaar voor de toekomst. En zo verlaagt u uw energiegebruik en uw energiekosten. U kunt bellen naar 010 2191700 of kijken op www.servicepuntwoningverbetering.nl.

Wie kan mij als eigenaar adviseren over isoleren en keuzes voor de aanschaf van een cv-ketel of nieuwe keuken?
U kunt terecht voor persoonlijk advies bij het Servicepunt Woningverbetering. De adviseurs zijn op de hoogte van de mogelijke plannen voor de wijken Groenoord en Nieuwland. Ook bij de Woonwijzerwinkel kunt u ideeën opdoen en advies vragen.