Waarom aardgasvrij?

Schiedam wordt, net als de rest van Nederland, aardgasvrij. De Nederlandse overheid heeft besloten dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor koken en verwarmen. In Schiedam onderzoeken we of en hoe het mogelijk is Groenoord in 2030 als eerste wijk aardgasvrij te maken.

Het gebruik van aardgas heeft een aantal nadelen. Het zorgt voor veel CO2 uitstoot en bij het boren naar aardgas ontstaan aardbevingen, zoals in Groningen. Als we van het aardgas af gaan wordt wonen bovendien veiliger: er is geen open vuur meer in huis. Schiedam wil een duurzame stad zijn, waar de kinderen en kleinkinderen van nu, ook later nog met plezier kunnen leven. Daarom zet Schiedam in op aardgasvrij.

Wanneer welke wijk van het gas af gaat, is nu nog niet bekend. De gemeente stelt in 2021 een warmtekaart op. Die geeft per wijk aan welke alternatieven voor aardgas er zijn en per wanneer de wijk van het gas afgaat. Mogelijk wordt Groenoord in 2030 als eerste wijk in Schiedam aardgasvrij, andere wijken volgen daarna. De nieuwbouwwijk De Harg wordt overigens al direct aardgasvrij opgeleverd.

De eigenaar van het pand of complex waar de verenigingsactiviteiten plaatsvinden kiest (uit de mogelijke alternatieven voor de wijk) op welke manier het aardgasvrij maken gaat gebeuren. Voordat het zover is, moeten de gemeente en andere organisaties eerst nog veel uitzoeken. Daarbij wordt ook geluisterd naar verenigingen. U krijgt op tijd goede informatie.

Wat gaat er veranderen?

Als we van aardgas af gaan, wat komt daar dan voor in de plaats? Hoe gaan we dan ons huis verwarmen, hoe krijgen we warm water en hoe gaan we koken? In plaats van aardgas kunnen we gebruik gaan maken van warmtenetten, groen gas of ‘alles elektrisch’. Bij de Vragen en Antwoorden vindt u meer uitleg. Per wijk gaan we onderzoeken wat daar de beste oplossing is. Voor Groenoord is het onderzoek al gedaan en een warmtenet blijkt daar de beste oplossing. Is uw vereniging gevestigd in Groenoord, dan kan de vestiging aangesloten worden op dat warmtenet. Bij elke manier van aardgasvrij maken, moeten er bij de vereniging aanpassingen worden gedaan.

Als de vereniging voor die tijd investeringen gaat doen in het verenigingspand of het complex, houdt er dan rekening mee dat er in de toekomst mogelijk geen aardgasaansluiting meer is.

Hoe betaal ik het? Wat gaat het kosten?

Het is belangrijk om te weten wat het aardgasvrij maken kost. Dat weten we ongeveer, maar we zijn dit nog goed aan het uitzoeken. We verwachten dat dit in 2020 precies duidelijk is. De gemeente zoekt uit hoe de kosten zo laag mogelijk kunnen blijven voor iedereen, onder andere door het zoeken naar financiële regelingen en subsidies.

De kosten die het aardgasvrij met zich meebrengen liggen bij de eigenaar van het pand of complex. Wat de invloed van het aardgasvrij maken is op de eventuele maandelijkse huur, is nog niet bekend.

Zorgt het voor overlast?

Het is nog niet zover, het aardgasvrij maken en dan aansluiten op het nieuwe systeem gaat helaas niet zonder overlast. Er zal in de wijk gewerkt worden en ook in het pand of in het complex waar de verenigingsactiviteiten plaatsvinden, zullen aanpassingen nodig zijn. We proberen de overlast in uw omgeving en in het verenigingspand of -complex zoveel mogelijk te beperken.

Wie helpt me?

Bij de Vragen en Antwoorden vindt u meer informatie over specifieke onderwerpen.

U vindt meer algemene informatie over aardgasvrij maken op www.hierverwarmt.nl.

Als lid van een vereniging kunt u eventuele vragen voorleggen aan (het bestuur van) de vereniging.