Als u een woning huurt, is het aan de eigenaar om de woning aardgasvrij te maken voor 2050. Huurt u via een particuliere eigenaar? Neem dan contact op met de eigenaar of beheerder voor meer informatie. Voor huurders van Woonplus verzorgt en betaalt Woonplus het aardgasvrij maken van de woning. Hieronder leest u meer over de aardgasvrij aanpak van Woonplus. 

Voorstel
Als uw complex aan de beurt is, krijgt u een voorstel in de vorm van een bewonersboekje.
In dit voorstel combineert Woonplus de werkzaamheden voor het aardgasvrij maken met noodzakelijk onderhoud en verbeteringen. Woonplus maakt het boekje samen met bewoners. Hiervoor is er een Klankbordgroep voor elk complex.

Wilt u meedenken over het voorstel voor uw complex? Bel Woonplus dan op 010 20 45 100.

Werkzaamheden
Woonplus maakt de woning klaar voor aansluiting op het warmtenet. Hiervoor krijgt u onder andere een warmte-afleverset in de meterkast, nieuwe leidingen en radiatoren en een inductiekookplaat of -fornuis. Ook krijgt elke woning een individuele meter voor de warmte. Onder onderhoud (verschilt per complex) valt het verven van de kozijnen, een nieuw plafond in de douche en het toilet, en een nieuwe (riool)standleiding. Bij verbeteringen gaat het om bijvoorbeeld nieuwe voor- en balkondeuren, HR++ isolatieglas, en het isoleren van de panelen aan aan de galerij- en balkonkant. Bekijk hier de werkzaamheden in een voorbeeld van een bewonersboekje.

Woonlasten
Na de werkzaamheden gaat de huur €15,- per maand omhoog. Daar staan besparingen tegenover. De huur van de boiler (€16,-per/maand) of geiser (€11,- per/maand) vervalt.
Ook betaalt u geen vastrecht (€16,- p/maand) meer voor de gasaansluiting in uw woning.
De betere isolatie kan helpen om energie te besparen. Of u uiteindelijk meer of minder gaat betalen, hangt af van uw eigen energieverbruik.

Vergoedingen
Woonplus biedt drie verschillende vergoedingen:

  • een inrichtingsvergoeding van € 300 (3-kamerwoning),
    € 350,- (4-kamerwoning) of € 400,- (5-kamerwoning)
  • een vergoeding van € 350,- of € 600,- wanneer u zelf de inductiekookplaat of het inductiefornuis koopt of al heeft. Als u het fornuis of de kookplaat niet zelf koopt, krijgt u deze van Woonplus. Deze worden uw eigendom, net als de pannenset die u krijgt.
  • een vergoeding voor de geiser of boiler als deze uw eigendom zijn. De hoogte hangt af van de ouderdom en varieert tussen de 5% (9-10 jaar oud) en 75% (0-1 jaar oud).

Naast de vergoedingen krijgt u ook een strippenkaart. Hierop staan 100 punten waarmee u materialen of klussen kunt kiezen.

Gesprek
Na het voorstel krijgt u een uitnodiging voor een gesprek. Tijdens dit gesprek licht Woonplus het voorstel toe en kunt u al uw vragen stellen. Het gesprek kan bij u thuis of in de model-
woning aan de Jozef Oreliosingel 159. In die woning ziet u de eindresultaten van de werkzaamheden. U kunt elke dinsdag tussen 17.00 en 18.00 uur zonder afspraken komen kijken in de modelwoning.

Keuze
Bij het voorstel zit een akkoordverklaring. Hierop kunt u aangeven of u instemt met de werkzaamheden. Als 70% van de bewoners van uw complex akkoord gaat, mag Woonplus
de werkzaamheden uitvoeren in alle woningen van het complex.

Planning
Het duurt een aantal jaren om alle complexen aan te passen. Bewoners van de eerste zes complexen hebben het voorstel gekregen. Bij 70% akkoord voert Woonplus de werkzaamheden aan deze woningen in 2022 uit.

·         Albert van Raalteplein 15-56

·         Cornelia van Zantenplein 110-145

·         Henriëtte Bosmanplein 104-145

·         Bart Verhallenplein 50-91

·         Jozef Oreliosingel 169-251

·         Jozef Oreliosingel 85-167

Vragen of meer weten?
Bekijk de informatie op de website van Woonplus of kom naar de modelwoning. Elke dinsdag tussen 17.00 uur en 18.00 uur is er inloop. Dan kunt u zonder afspraak langskomen. Komt u liever op een andere dag of tijd langs? Dat kan ook. Bel Woonplus dan op
010 - 2045 100.