Ik ben huurder van Woonplus

Waarom aardgasvrij?

Schiedam wordt, net als de rest van Nederland, aardgasvrij. De Nederlandse overheid heeft besloten dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor koken en verwarmen. In Schiedam onderzoeken we of en hoe het mogelijk is Groenoord in 2030 als eerste wijk aardgasvrij te maken.
Het gebruik van aardgas heeft een aantal nadelen. Het zorgt voor veel CO2 uitstoot en bij het boren naar aardgas ontstaan aardbevingen, zoals in Groningen. Als we van het aardgas af gaan wordt wonen bovendien veiliger: er is geen open vuur meer in huis.
Schiedam wil een duurzame stad zijn, waar de kinderen en kleinkinderen van nu, ook later nog met plezier kunnen leven. Daarom zet Schiedam in op aardgasvrij.

Wanneer welke wijk van het gas af gaat, is nog niet bekend. De gemeente stelt in 2021 een warmtekaart op. Die geeft per wijk aan welke alternatieven voor aardgas er zijn en per wanneer de wijk van het gas afgaat. Mogelijk wordt Groenoord als eerste wijk in Schiedam aardgasvrij, andere wijken volgen daarna.
Voordat het zover is moeten de gemeente en andere organisaties eerst nog veel uitzoeken. Daarbij wordt ook geluisterd naar de bewoners. U krijgt op tijd goede informatie.

Wat gaat er veranderen?

Als we van aardgas af gaan, wat komt daar dan voor in de plaats? Hoe gaan we dan ons huis verwarmen, hoe krijgen we warm water en hoe gaan we koken? In plaats van aardgas kunnen we gebruik gaan maken van warmtenetten, groen gas of ‘alles elektrisch’. Bij de Vragen en Antwoorden vindt u meer uitleg. Per wijk gaan we onderzoeken wat daar de beste oplossing is. Voor Groenoord is het onderzoek al gedaan en een warmtenet blijkt daar de beste oplossing. Heeft u een huurhuis van Woonplus in Groenoord, dan kan uw huis worden aangesloten op dat warmtenet.
Bij elke manier van aardgasvrij maken, moeten er in uw woning aanpassingen worden gedaan.

Hoe betaal ik het? Wat gaat het kosten?

Het is belangrijk om te weten wat het aardgasvrij maken kost. Dat weten we ongeveer, maar we zijn dit nog goed aan het uitzoeken. We verwachten dat dit in 2020 precies duidelijk is.
Het aardgasvrij maken van de woningen wordt in eerste instantie betaald door de woningeigenaar: uw verhuurder Woonplus. Het aardgasvrij maken kan invloed hebben op de maandelijkse huur en de energierekening. Woonplus wil ervoor zorgen dat de kosten voor huurders uiteindelijk gelijk blijven.

De gemeente en Woonplus zoeken uit hoe de kosten zo laag mogelijk kunnen blijven voor iedereen, onder andere door het zoeken naar financiële regelingen en subsidies.

Zorgt het voor overlast?

Het is nog niet zover, maar het aardgasvrij maken en dan aansluiten op het nieuwe systeem gaat helaas niet zonder overlast. Er zal in uw wijk en in uw woning gewerkt worden. We proberen de overlast in uw omgeving en in uw woning zoveel mogelijk te beperken.

Wie helpt me?

We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft. Of dat u zich afvraagt wie u tijdens deze verandering helpt.

Als huurder van Woonplus kunt u met uw vragen terecht bij Woonplus.

U vindt meer algemene informatie over aardgasvrij maken op www.hierverwarmt.nl.

Heeft u een specifieke vraag over uw woonsituatie? Voor hulp en advies op maat kunt u terecht bij het Servicepunt Woningverbetering. U kunt bellen naar 010 2191700 of kijken op de website van Servicepunt Woningverbetering.